Vitaminer som kan hjälpa till att behandla neuropatisymtom

Vitaminer som kan hjälpa till att behandla neuropatisymtom

Många människor som lever med perifer neuropati kämpar ständigt för att hantera smärtan i samband med detta tillstånd. Lyckligtvis finns det många olika sätt att hantera symtom, inklusive diskreta sådana som att ta vitaminer för neuropati smärta.
Är du redo att lära dig mer om vitamintillskott för att se om det är rätt för din behandlingsplan? Nyfiken på vad som är det bästa vitaminet för neuropati? Vi har skapat en snabbguide till några av de vitaminer som kan hjälpa mot neuropatismärta.

Vilket är det bästa vitaminet för neuropati?

Perifer neuropati är en av de vanligaste komplikationerna av diabetes. Det kan orsaka en mängd olika smärtsamma eller obekväma symtom, såsom:
  • Låg cirkulation och minskat blodflöde i fötter och underben
  • Stickningar, brännande eller smärtsamma förnimmelser i extremiteterna
  • Domningar eller oförmåga att känna smärta eller temperatur
  • Ökad känslighet, speciellt för tryck
  • Relaterade tillstånd som infektioner, sår, sår och mer
Om du undrar vilka vitaminer som är bra för neuropati och skulle hjälpa till att lindra dessa symtom, är svaret en hel del! Några av de vanligaste vitaminerna för neuropati listas nedan.

B-vitaminer

Vitaminerna B1, B12 och B6 kan alla vara användbara för att hjälpa till att behandla neuropatisk smärta. Varför? Perifer neuropati påverkar ditt nervsystem, och alla B-vitaminer hjälper till att hålla ditt nervsystem friskt och fungerande. I själva verket kan perifer neuropati till och med orsakas av vitamin B-brist, särskilt vitamin B12-brist. De kan också hjälpa till att lindra symtomen på neuropati genom att skydda nerverna, främja nervreparation och minska smärta orsakad av inflammation, vilket gör dem till en av de bästa vitaminerna för neuropati. Vitamin B kan hittas i en rad olika källor, inklusive hela livsmedel som t.ex. som kött, fågel, fisk och andra skaldjur, ägg, mejeriprodukter, berikade spannmål och vissa grönsaker.

Omega-3-fettsyror

Dessa antiinflammatoriska vitaminer kan hjälpa till att kontrollera vissa symptom på neuropatismärta. De kan också hjälpa till att bromsa utvecklingen av neuropati och möjliggöra neuronförnyelse och läkning. Omega-3-fettsyror finns tillgängliga i fiskoljetillskott. Du kan också hitta dem i skaldjur (särskilt lax, sardiner, ansjovis och ostron), nötter, frön (som valnötter, linfrön och chiafrön), sojabönor och vissa oljor.Acetyl-L-karnitinAcetyl-L-karnitin är en aminosyra som tros hjälpa till att bekämpa trötthet, reparera och skydda nervceller och hjälpa till att minska smärtan som kommer från neuropati. Det är främst tillgängligt i kosttillskottsform och animaliska biprodukter som kött, fisk, fågel och mejeri.

Alfa-liponsyra

Denna antioxidant har visat sig ha en positiv inverkan på neuropati och andra kroniska sjukdomar. Även om det fortfarande behövs fler tester, kan detta tillskott hjälpa till att lindra vanliga neuropatisymptom som klåda, domningar och brännande känsla. Alfa-liponsyra finns både som tillskott och i livsmedel som mörkgröna grönsaker, rött kött och öljäst .

Curcumin

Ett av de vanligaste tillskotten för neuropati smärta är curcumin, en förening som finns i gurkmeja. Curcumin är välkänt för sina antiinflammatoriska egenskaper och smärtlindrande effekter. Det finns som ett isolerat pulver eller i pulveriserad eller färsk gurkmeja, vilket gör det enkelt att införliva i din nuvarande kost och livsstil. Du kan till exempel enkelt lägga till torkad eller färsk gurkmeja till salta livsmedel, smoothies eller drycker. Innan du börjar ta vitaminer för perifer neuropati rekommenderar vi att du konsulterar din läkare eller vårdgivare. Vissa kosttillskott kan störa eller interagera med mediciner eller andra kosttillskott, så sök alltid godkännande från en sjukvårdspersonal innan du börjar ta nya vitaminer.

Komplettera vitaminer för neuropati med andra behandlingar och lösningar

Att ta vitaminer för perifer neuropati kan vara en potent del av din behandlingsplan eftersom vissa studier visar att en brist kan göra nerverna mottagliga för skador, men borde inte vara det enda sättet att hjälpa till med behandlingen. Effektiv smärtbehandling för diabetes bör inkludera ett brett utbud av alternativ som passar din livsstil, behov och mål.  

Andra behandlingar för neuropati inkluderar terapi, smärtstillande mediciner, livsstilsförändringar och mekaniska hjälpmedel. Eftersom diabetes och neuropati kan orsaka smärtsamma fottillstånd, är ett måste i din behandlingsplan ett par bra diabetikerstrumpor.


Ungefär som vitaminer för neuropatismärta, är våra diabetesstrumpor utformade för att lindra vissa symtom associerade med diabetes och andra tillstånd som orsakar smärta och obehag i underkroppen. De kan inte bara hjälpa till att skydda mot fotskador och problem, utan de kommer också att förbättra blodflödet, minska domningar och hjälpa till att minska svullnad.

Tillbaka till blogg